Ditt knä kan ge många typer av smärta

Har du ont i knäet? Knäleden är en mycket komplicerad led som tar upp både stötar och tung belastning. Ofta har knäbesvären samband med en felaktig funktion i höft och eller fotleder där även skorna har betydelse.

Knäsmärta och löpning

Löparknä ger en smärta på knäets utsida som ofta ökar vid fysisk aktivitet. En ökad träningsintensitet, att byta från stigar till asfalt är vanliga orsaker till att besvären uppstår. En fingervisning för hur du ska komma tillrätta med besvären är att om du har besvär med ryggen så försöka komma tillrätta med detta först. Om du har förändrat hur du tränar så ska du gå tillbaka till den träning du hade tidigare, innan du fick ont.

Knäsmärta, trappor och tv-kväll

Patellofemoralt smärtsyndrom, pfss, beskriver en smärta som ligger ungefär på knäskålens nedre kant. Besvären ökar ofta vid gång i trappor eller backar, ffa nedför. Karakteristiskt är också en smärta som kommer efter en stunds sittande, det vill säga "movie sign". Besvären kan ha flera olika orsaker där både främre lårmuskeln samt bäckenets och bålens funktion har betydelse.

Sök hjälp efter ett par veckor

I de fall som besvären kvarligger mer än ett par veckor är det viktigt att få professionell hjälp för att se knäsmärtan i ett vidare perspektiv. Ofta räcker det långt med ett par behandlingar i kombination med specifika övningar tillsammans med råd om mindre förändringar av livsstilen.