Har du fått ont i ryggen?

När du har fått ont i ryggen är nog din första fråga vad du själv kan göra och vad det finns för ryggövningar. Här finns det ett par enkla råd som hjälper men inte botar:

• Arbeta med de övningar som du kanske har god erfarenhet av.

• Bra ryggövningar hittar du på youtube.

• Försök att promenera, Börja med kortare sträckor och öka när det går bättre. En god hållning och möjligen en snabbare takt kan hjälpa.

• Spänn magen i alla rörelser. Det skyddar din ländrygg. Du spänner genom att dra in magen, precis som du gör för att knäppa ett par trånga byxor. Magen ska "krama ihop sig", precis som när du blåser upp en ballong.

• När det känns bättre, -fortsatt vara någorlunda försiktig under ett par dagar. Orsaken är att "smärtfri" oftast inte betyder "fullgod ryggfunktion".

• Sök hjälp om dina ryggbesvär kommer tillbaka inom ett par månader.

Tungt eller lätt kan båda ge ont i ryggen

Tyngre belastning och ont i ryggen

Det första steget är att du ska vara ärlig mot dig själv och försöka få klarhet i vad som kan ligga till grund för din ryggsmärta. Har du ramlat, fått ett slag, lyft ett piano eller bytt däck på bilen så är svaret lätt, då behövs vila och också rehabilitering hos tex en naprapat, sjukgymnast eller kiropraktor. Den här typen av ryggsmärta kan uppstå även om du är vältränad.

Lättare belastning och ont i ryggen

I de fall som smärtan kommit smygande återfinns orsaken ofta i en förändrad livsstil sedan en längre tid tillbaka. När ryggsmärtan kommer plötsligt vid en lättare aktivitet, som att bara lyfta en matkasse eller sträcka sig efter telefonen, ligger orsaken även här längre bak i tiden. Vanligen är orsaken att ryggen har en bristfällig funktion. Just här ligger svårigheten i att vara ärlig mot sig själv. För de allra flesta som drabbas av mer akuta ryggbesvär kan man se någon form av livsstilsförändringar längre bak i tiden. Den som drabbats har dock svårt att se och förstå dessa faktorer. Det är lättare att skylla på att ”jag vred mig” eller att ”jag har en dålig rygg”.

Orsaken kan ligga långt bak i tiden

När den akuta ryggsmärtan väl har lagt sig är det viktigt att försöka se vad som har förändrats under den senaste tiden. Mer stress, mindre träning, renovering av hus, annan bil eller en ny stol, en mörkare årstid med färre spontanaktiviteter kan vara förklaringen. Det första steget mot en mer stabil rygg är i det fallet att införa små förändringar i vardagen. För en del kan det göra underverk. Det kan tex handla om att promenera 15 min på lunchen, sprida ut tiden i tv-soffan, vila från datorn en stund eller gå och dansa en eller två  gånger i veckan.

Lär känna din rygg

En annan viktig metod är också att utveckla en kroppsmedvetenhet. Det betyder att man ska försöka se till ”orsak och verkan”. Svårigheten ligger ofta i att kroppen, eller smärtan, släpar efter. Det betyder tex att om du sitter för länge med din smartphone eller platta på kvällen så är det tänkbart att det ger besvär eller huvudvärk först dagen efter. Samma sak gäller även för tyngre aktiviteter. Om du krattar i trädgården eller bär tungt så kommer ofta kroppens reaktion dagen efter. Men, -här kan man också ofta lyssna till vad kroppen säger innan det gör ont. En tidig signal kan tex vara en ”överdriven” trötthet som kan kännas under tiden du utför arbetet. Det kroppen säger är att det är dags att vila från just det momentet en stund.

Förändringar kan göra underverk

Men efter ett par veckor behöver du hjälp

Sammanfattningsvis så ska du försöka förändra vardagen till det bättre. Små saker ger ofta stora effekter. Försök också se bakåt i tiden och ta till dig vad som kanske har stjälpt din rygg. Om det inte ger resultat efter ett par veckor behöver du naturligtvis hjälp med att komma tillrätta med dina besvär.